Eenmaal in Nederland

Eenmaal in Nederland

Na een reis van 2500 km staat er dan ineens een onwennig Spaans hondje op Nederlandse bodem! Het is moeilijk te zeggen hoe een aanpassingsperiode verloopt. Iedere hond is immers anders en reageert ook anders op veranderingen. Wel zijn er een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden en die toch wat verschillen van het adopteren van een Nederlandse hond.
Een aantal van die punten zullen we apart bespreken, zoals het lopen aan de lijn en het alleen thuisblijven (Gedrag- en Opvoedingstips). Hier beperken we ons tot het geven van een aantal algemene tips.


Gedrag- en Opvoedingstips

- Onzindelijkheid
- Aan de lijn
- Angst
- Etenstijd
- Alleen blijven

Kalm aan, dan breekt het lijntje niet

Sommige hondjes hobbelen na een paar dagen mee alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Andere hondjes hebben meer tijd nodig en trekken zich de eerste periode meer terug.
Eigenlijk moet u het zien alsof u een pup in huis heeft. Aan de wereld hier zal de hond moeten wennen en daarin moet hij langzaam wegwijs worden gemaakt.
Al die indrukken zorgen ook voor een vermoeide hond, die dus ook zeker zijn rust zal moeten hebben. Kalm aan, dan breekt het lijntje niet is het goede motto.
Gehoorzaamheid zou in deze periode nog niet echt van belang moeten zijn.

Het is goed om de hond zijn naam te leren door veelvuldig de naam te roepen en de hond daarbij een positief gevoel te geven. Het maken van contact en het aangaan van een vertrouwensband is in deze periode het belangrijkste.


Samen spelen versterkt de band, hier speelt vrijwilliger Julio met Blacky.

Belonen of straffen?

De hond zal nog lang niet snappen wat we allemaal van hem verwachten. Hij zal veel moeten leren. Het is belangrijk om de hond vanaf het begin zo te sturen dat hij gedrag vertoond wat we graag willen zien. Gelukkig blijkt dat in praktijk ook vrij makkelijk. Met wat lekkers of wat leuks kunt u de hond zo begeleiden dat hij doet wat u wilt. Op die manier is het voor de hond lonend bepaald gedrag ook te laten zien en zal kattenkwaad uithalen heel wat minder aantrekkelijk zijn. Het kan het vertrouwen schaden als u de hond geregeld straft voor dingen waarvan hij niet weet wat er mis is. Dat voorkomt u dus door tijdig gedrag bij te sturen. Op die manier groeit er een mooi en stevig vertrouwen!

Volop aandacht en vertrouwen! Dat komt niet vanzelf, maar dat is iets wat moet groeien. Hier ziet u Nina met haar opvangertje Chulo, hier 3 weken in Nederland.


Volop aandacht en vertrouwen!