Spaanse mix

Spaanse mix

Er bestaat natuurlijk eigenlijk niet iets als een Spaanse mix. Geen hond is gelijk en in die zin dus ook niet onder één noemer te vangen. Toch, als je rondkijkt in een asiel als Kimba, zie je veel hondjes die op elkaar lijken. Veel grote honden zijn windhond of Podencokruisingen. De dogachtigen voeren vaak bloed van de Mastin Espagnol en de krulletjes kunnen komen van de Poedel of de Spaanse Waterhond. Tussen het kleinere spul hobbelen veel Podenco Andaluzmixjes en ook Pekineeskruisingen, die we kennen als de o zo charmante onderbijtertjes. Pointers en ook Spanielkruisingen zijn daar ook niet zeldzaam.

Een aantal van deze honden willen we even aantippen, vooral omdat het rassen zijn die in Nederland weinig bekendheid genieten.

Galgo


De Galgo is eigenlijk een soort Spaanse uitgave van de Greyhound, hij is alleen wat oorspronkelijker. De Galgo wordt veel gebruikt door stropers en het zijn dus honden waarbij je toch terdege rekening moet houden met een fors jachtinstinct. Zoals hoort bij windhonden jaagt de Galgo op zicht. Hij zal dus vaak achter bewegende dingen aangaan.
Verder zijn het hele vrolijke mensvriendelijke honden. Bij voldoende beweging zijn ze in huis in de regel kalm.
De Galgomixjes kenmerken zich in de regel door hun levendige karakter, hun mensvriendelijkheid en het grage rennen wat ze doen als ze loslopen.
Deze schoonheid hierboven is trouwens Viento! Viento heeft inmiddels een plek gevonden in Duitsland.


Podenco


Er zijn diverse soorten Podenco's, die wat karakter betreft aardig ver uit elkaar liggen. Podenco's zijn halfwindhonden. Ze jagen op zicht, maar gebruiken ook hun neus graag.
De Podenco Ibicenco en de Podenco Canario komen veel voor op de eilanden rond Spanje.
Het zijn veelzijdige jagers en ze zijn opgewekt en vriendelijk van karakter. Wel zijn het hele pure honden die door hun levendigheid en grote jachtinstinct soms lastig in huis zijn te houden.

Hun kleinere familieleden zoals de Podenco Portugues Pequeñio en de Podenco Andaluz zijn hondjes die worden ingezet bij de jacht op konijnen. Veel meer dan hun grote broers neigen dit soort hondjes naar het oertype toe. Ze zijn feller en wat karakter betreft meer te vergelijken met de Terriers dan met de windhonden.


Pointer


De Pointer is een veelgeziene jachthond in Spanje. Wat karakter betreft zijn het vriendelijke en zachtaardige honden.
Ze werken graag voor de baas en door hun meegaande aard zijn ze prettig in de omgang.
Wel kunnen ook deze honden een forse jachtpassie hebben, wat ze dus bij de Spanjaarden erg geliefd maakt.
Hun slimheid en zachtheid maakt het tot prettige honden, maar hun jachtpassie maakt ze niet voor iedereen geschikt


Spaniel


Weer een jachthond, de Spanjaarden zijn er dol op. De Engelse Cockerspaniel is een geliefde hond, die je toch veelvuldig in Spanje ziet als gezelschapshond. Zijn familielid, de Breton, wordt veel meer ingezet als jager. Zoals de meeste Spaniels is ook de Breton een zachtaardige en veelal baasgerichte hond. Het is een veelzijdige middelgrote jachthond, die kan apporteren en veel van water houdt. In Spanje en ook in Kimba zie je geregeld Bretons of Bretonkruisingen.

Ook zie je in Spanje nog mixjes van de kleinere Spanieltjes, zoals de Japanse of de Tibetaanse Spaniel. Met hun mooie zachte bevedering zijn ze altijd weer bijzonder om te zien. Hun oosterse karakter maakt ze een tikkie eigenzinnig, maar met hun vaak levendige en vriendelijke aard zijn het fijne hondjes.


Pekingees


De eigengereide bekende Spaanse kleine kruisingen voeren vaak wat Pekineesbloed in zich. Het eigenwijze straalt eraf en het maakt ze vaak o zo charmant. De kleine Congo uit Kimba, hier te zien op de foto, is er één.
Pure gehoorzaamheid kan je van deze mixjes niet verwachten. Op de eén of andere manier zal ook niemand dat wat uitmaken. Met hun altijd expressieve apekoppie's komen ze er altijd weer mee weg!